85 jaar het Wit-Gele Kruis

02-12-2022

In 1937 was het Wit-Gele Kruis de eerste georganiseerde dienst voor thuisverpleging. Sindsdien is de organisatie uitgegroeid tot de grootste van België. Op 13 november blies ze 85 kaarsjes uit. Ter gelegenheid van het jubileum publiceert het Wit-Gele Kruis het boek ’85 jaar thuisverpleging’.

In de beginjaren van het Wit-Gele Kruis was de taakomschrijving van de zorgverleners simpel: zieken verzorgen. Anno 2022 is het takenpakket heel wat uitgebreider, technischer en ook meer leidinggevend. De verpleegster is geëvolueerd naar een verpleegkundige, een expert in zijn of haar vakgebied. Het boek ’85 jaar thuisverpleging’ gaat dieper in op de geschiedenis van het Wit-Gele Kruis van 2007 tot 2022 en is het vervolg op ’70 jaar thuis in verpleging aan huis’.

In het boek komen enkele belangrijke hoofdrolspelers van de voorbije vijftien jaar aan het woord over hun ervaring en beleving. Je leest hoe de zorg is geëvolueerd, welke rol het Wit-Gele Kruis speelde bij structurele hervormingen in het zorglandschap en hoe de organisatie kwaliteitsvolle zorg blijft optimaliseren. Het Wit-Gele Kruis kijkt ook vooruit en ziet dat de rol van de zorgvrager en de participatie in zijn of haar zorg, steeds belangrijker wordt. Als grootste organisatie in de thuisverpleging erkent het Wit-Gele Kruis het belang van innovatie en digitalisering, steeds met sociale rechtvaardigheid en inclusie als centraal doel.

Het boek bestel je hier: www.witgelekruis.be/publicatie/85-jaar-thuisverpleging