“Leiderschap wordt verweven in de cultuur”

02-05-2022

Dit jaar wordt binnen het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen een leiderschapsprogramma opgestart: “I lead @WGK”. Daarin worden leidinggevenden op alle niveaus versterkt in hun coördinerende en verbindende rol. Hr-directeur Geert Van Kerckhove geeft tekst en uitleg tijdens de Week van de verpleegkundigen. Hij nodigt een operationeel leidinggevende uit om het verhaal te vertellen vanuit de praktijk, maar eerst komt het theoretische kader aan bod.

Het leiderschapsprogramma is opgebouwd rond twee principes: accountability en zelfreflectie. “Accountability is tweeledig”, legt Geert uit. “Als leidinggevende neem je verantwoordelijkheid op en moet je verantwoording afleggen.” Centraal daarbij staat de betrokkenheid bij de medewerkers versterken, zodat iedereen zijn of haar competenties ten volle kan inzetten. “Daarnaast is zelfreflectie van groot belang: kijken naar en vanuit jouw eigen rol en functioneren binnen de organisatie.” Leidinggevenden worden zich daardoor bewust van de impact die ze hebben op anderen enerzijds, en van de impact die anderen hebben op hun eigen gedrag anderzijds. Het is een bewuste investering in de eigen persoonlijke ontwikkeling.

Verschillende directieleden en managers volgen al een individueel coachingstraject. In de zomer wordt ook het middenkader stapsgewijs ingeleid in de oefening. “Leiderschap moet verweven zijn in de cultuur”, stelt Geert. “Dat bewerkstelligen we door het goede voorbeeld te geven.” Het traject vertrekt vanuit drie uitgangspunten: richting geven in een steeds veranderende context, verbinding brengen op de werkvloer over generaties heen en toekomstgericht kijken. “Die uitgangspunten zijn sterk met elkaar verweven. De zorg verandert elke dag, in die context houdt de leidinggevende de blik op de toekomst en brengt medewerkers samen.”

Praktisch

Geert Van Kerckhove

Directeur HR & Regionale Administratie Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen

Schrijf je in voor de studiedag Hoofdverpleegkundigen – 6 oktober 2022