Bewegen op Verwijzing breidt uit

05-10-2023

Kiezen voor een actievere levensstijl wordt nog makkelijker. Want Bewegen Op Verwijzing breidt uit. Vanaf nu kunnen niet alleen (huis)artsen doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach, maar ook podologen, ergo- en kinesitherapeuten, maatschappelijk werkers, apothekers, vroedvrouwen, diëtisten, psychologen en verpleegkundigen.

Vorig jaar schakelden 2.258 Vlamingen een Bewegen Op Verwijzing-coach in om hen te helpen om meer te bewegen. En met succes, want maar liefst 92 procent was tevreden met het resultaat. Meer willen bewegen is één ding, het ook effectief doen een ander. De helft van de mensen die meer willen bewegen, komt er niet toe. Dat blijkt uit een recente systematische review. Hulpverleners spelen hierin een cruciale rol, maar zij kunnen niet altijd de nodige tijd vrijmaken. Om hen en hun patiënten is er Bewegen Op Verwijzing.

Werking via coaches

Een Bewegen Op Verwijzing-coach biedt professionele begeleiding en maakt een beweegplan op maat. De coach motiveert, ondersteunt en helpt waar nodig. Elke stap naar meer beweging telt. Daarna is het aan de patiënt om te bewegen. Dat kan soms simpel zijn: door met de fiets naar het werk te gaan, bijvoorbeeld. Of door een wekelijkse wandeling met familie of vrienden. De coach weet ook welke activiteiten en sporten gemeenten en verenigingen aanbieden. Want ook zij doen mee aan Bewegen op Verwijzing. In 82 procent van de Vlaamse en Brusselse gemeenten vind je deze begeleiding al.

Verwijzing door verpleegkundigen

In eerste instantie is Bewegen op Verwijzing er voor diegenen die weinig bewegen en/of vaak lang stilzitten. Maar ook bij aandoeningen, zoals overgewicht en obesitas, chronische nek- en rugpijn, diabetes type I en II, depressie, hypertensie, angst, … is lichaamsbeweging aanbevolen. Daar is momenteel een verwijsbrief van de huisarts voor nodig. In het kader van preventie krijgen nu meer hulpverleners de kans om door te verwijzen en een multidisciplinaire aanpak te garanderen. Als verpleegkundige sta je dicht bij de patiënt en ken je hem/haar goed. Door meer te bewegen kan de patiënt langer zelfstandig blijven of terug zelfstandiger worden en het herstel vlotter verlopen.

Iemand doorverwijzen kan via de online verwijstool, via een papieren verwijsblok of met een eigen verwijsbrief. Bewegen op Verwijzing wordt gefinancierd door het departement Zorg en gecoördineerd door het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw samen met verschillende partners, zoals de Vlaamse Logo’s, VIVEL, Domus Medica, de mutualiteiten, VVSG en NETWERK VERPLEEGKUNDE.

Meer weten? Volg dan de korte e-learning op gezondlevenacademie.be. Ook op bewegenopverwijzing.be vind je meer info.