“Je eigen grenzen bewaken is cruciaal”

04-08-2022

Het mag duidelijk zijn: de werkdruk voor verpleegkundigen ligt hoog. Aangezien verpleegkundigen inherent gevers zijn, vergeten ze soms zichzelf te helpen. Door anders in het werk te gaan staan, houden verpleegkundigen de job langer vol en wordt de uitstroom beperkt. Door inzicht te geven in je talenten en groeipunten maakt loopbaanbegeleiding het mogelijk je loopbaangeluk terug te vinden.

Coach en trainer Filip Bauwens ziet hoe zowel jonge als oudere verpleegkundigen het beroep verlaten. Ervaren verpleegkundigen voelen de fysieke repercussies van een belastende carrière en jongeren durven sneller hun grenzen aan te geven. “De jongere generatie is er beter in geworden om sneller hun noden aan te voelen”, observeert Filip. “Ouderen draaien vaak al een tijd mee en voelen niet meer hoe ze voortdurend over hun grenzen gaan. Beide groepen willen we de nodige tools en communicatiestrategieën aanreiken om hiermee om te gaan.”

Het idee heerst dat veel verpleegkundigen het beroep willen verlaten. Toch merkt Filip ook een andere tendens in zijn praktijk. “Heel wat mensen komen bij ons omdat ze willen weten hoe ze langer als verpleegkundige kunnen functioneren. Omdat ze een passie hebben voor de zorg, maar tegelijk voelen dat het zo niet verder kan. Als coach werken we steeds op maat van de cliënt in individuele begeleiding zodat die weer het klavertjevier van loopbaangeluk mag ontdekken. De vraag die we daarbij stellen is: hoe kunnen we anders in de job staan?”

“De Week is altijd interessant om verpleegkundigen en leidinggevenden te ontmoeten en te horen wat de ervaringen en problematieken zijn”, zegt Filip. De stand van NextStep coaching kan je er elke dag bezoeken. Verpleegkundigen mogen zich verwachten aan een openhartig gesprek over de problemen waar zij of collega’s op de werkvloer tegenaan lopen. Daarnaast geven Filip en het NextStep-team toelichting bij de mogelijke trainingen en legt hij graag uit hoe je aan de slag kan met loopbaancheques.

Praktisch

Filip Bauwens

Oprichter van NextStep coaching

Standhouder tijdens de Week van de Verpleegkundigen

Raadpleeg de 16 programma’s en schrijf je nu in voor de Week van de Verpleegkundigen!