Opstart project voor nationale dataset benchmark spoed

06-05-2024

Om spoedgevallendiensten te optimaliseren is er nood aan een duidelijk inzicht in de werking ervan. Een diepgaande analyse van beschikbare gegevens leidt tot meer effectiviteit en een datagedreven besluitvorming. In België ontbreekt momenteel een gestandaardiseerde aanpak voor het verzamelen van proces- en uitkomstgegevens. Daarom werken NETWERK VERPLEEGKUNDE, de Vlaamse Vereniging van Verpleegkundigen Spoedgevallenzorg (VVVS) en de Association Francophone des Infirmiers d’Urgence (AFIU) aan een nationale dataset voor proces- en uitkomstgegevens van spoedgevallendiensten in België. Het doel? De operationele efficiëntie en effectiviteit van spoeddiensten aanzienlijk te verbeteren en datagedreven benchmarking te faciliteren.

Datagedreven besluitvorming en benchmarking zijn cruciaal in een tijdperk van toenemende gegevensbeschikbaarheid. Zo nemen organisaties weloverwogen beslissingen op basis van feitelijke bevindingen. Dat resulteert in een betere operationele efficiëntie en een meer gerichte, strategische benadering. Op spoedgevallendiensten in België ontbreekt momenteel een gestandaardiseerde aanpak voor het verzamelen van proces- en uitkomstgegevens. Daar moet een nationale dataset voor proces- en uitkomstgegevens van spoedgevallendiensten in België verandering in brengen. Die komt tot stand door een samenwerking tussen de werkgroep Kritieke Diensten van NETWERK VERPLEEGKUNDE, de Vlaamse Vereniging van Verpleegkundigen Spoedgevallenzorg (VVVS) en de Association Francophone des Infirmiers d’Urgence (AFIU).

Het initiatief wil een nationale dataset voor proces- en uitkomstgegevens ontwikkelen met als doel de operationele efficiëntie en effectiviteit van spoeddiensten aanzienlijk te verbeteren. Via een gevalideerd Nederlands codeboek voor een meer gestroomlijnde databank faciliteert het project een uniforme, nauwkeurige gegevensverzameling en -analyse. Door aan benchmarking te doen evalueren en vergelijken organisaties hun werking met die van anderen. Ze identificeren hun zwakke punten en ontdekken hun best practices. Daardoor kunnen organisaties een holistische benadering hanteren om hun concurrentievermogen te versterken en langetermijndoelstellingen te bereiken.

Het project zal na de zomermaanden van 2024 door VVVS, AFIU en NETWERK VERPLEEGKUNDE uitgebreid gepresenteerd worden aan hun leden en relevante stakeholders.