“Optimale balans tussen betrokkenheid en afstand”

04-08-2022

Omgaan met een zorgvrager in de ouderenzorg is geen evidentie wanneer de oudere problematisch gedrag vertoont of te kampen heeft met negatieve gedachten en gevoelens. In hun nieuw boek ‘Deskundig begeleiden van ouderen‘ reiken klinisch ouderenpsycholoog Luc Van de Ven en klinisch neuropsycholoog en systeemtherapeut Lies Van Assche van het UPC KU Leuven concrete handvaten aan om als zorgverlener met deze complexe situaties om te gaan.

Werken met ouderen die dankbaar, vriendelijk en vlot zijn, is volgens klinisch ouderenpsycholoog Luc Van de Ven geen kunst. Het wordt een heel ander verhaal wanneer de oudere uitdagend of problematisch gedrag vertoont. “Denk bijvoorbeeld aan omgaan met verdriet, rouw, depressie, angst, gedrags- en psychologische symptomen bij dementie, problematische communicatie met de familie of met grensoverschrijdend gedrag”, legt Luc uit. “Voor vele verpleeg- en zorgkundigen blijft dit een uitdaging. In ons boek ‘Deskundig begeleiden van ouderen‘ zetten mijn collega Lies Van Assche en ikzelf een tiental uitdagingen uiteen en geven we concrete tips en informatie waarop de hulpverlener zich kan baseren om hier deskundig mee om te gaan.”

“We willen zorgverleners leren maximaal hun zorgvragers te benaderen, met behoud van afstand. Zowel fysiek als mentaal. Hiervoor reiken we verschillende kennispijlers aan: de individuele levensloop begrijpen, algemene kennis van de ouderenpsychologie en -psychiatrie en weet hebben van de levenswijze in de periode dat de zorgvragers jong waren.” Het boek is zeer toegankelijk opgezet en bevat een e-learningmodule. Hierin zijn voor elk hoofdstuk een samenvatting en een aantal oefeningen uitgewerkt, om in teamverband uit te voeren. Het kan worden toegepast in ziekenhuizen, in woonzorgcentra en in de thuiszorg. Voor verantwoordelijken, zoals een hoofdverpleegkundige, biedt het boek handvaten om in de praktijk aan de slag te gaan met bepaalde situaties en hierdoor een nieuwe aanpak introduceren op de werkvloer.

Praktisch

Luc Van de Ven

Klinisch ouderenpsycholoog, UPC KU Leuven, auteur van Deskundig begeleiden van ouderen

4 oktober 2022

Studiedag Verpleegkundigen Ouderenzorg

Raadpleeg de 16 programma’s en schrijf je nu in voor de Week van de Verpleegkundigen!