Parel van een Verpleegkundige 2021: “Deze erkenning is voor de hele afdeling”

08-10-2021

De palliatieve eenheid van het AZ Turnhout is een kleine, huiselijk ingerichte afdeling met een zeer hecht team. Een multidisciplinair team met o.a. 6 artsen, achttien verpleegkundigen en een dertigtal vrijwilligers zet zich elke dag opnieuw met hart en ziel in voor de personen die er verblijven. Dirk Caers maakt als enige man deel uit van dat team en mocht volgens zijn collega’s wel eens in de bloemetjes gezet worden.

Dirk is een zeer rustig en bescheiden man, maar daarin schuilt volgens zijn collega’s net zijn grote kracht. Met tien mensen uit het team zakte hij af naar de Week van de Verpleegkundigen om er in groep de prijs van Parel van een Verpleegkundige 2021 in ontvangst te nemen. “Want ik ben slechts een schakel”, zegt Dirk. “Eigenlijk verdient het hele team dit. En dan in het bijzonder Relinda van Hout. Zij is onze echte parel, die binnenkort met pensioen gaat.”

Rust, vertrouwen en extraatjes

Toevallig was het ook collega Relinda die de brief schreef om Dirk te nomineren voor de Parel van 2021. “Hij werkt vanuit de kernwaarden BIOS: betrokken, inlevend, ondernemend en samenwerkend. Zijn expertise vult hij aan met de nodige bijscholingen en zijn werk is doorweven met een filosofische inslag, ethische reflectie en juridische kennis”, schreef Relinda. “Hij straalt rust en vertrouwen uit en je kan hem alles vragen over wijzigingen en richtlijnen, medicatie en bijwerkingen, weerbarstige symptomen, …”

Daarnaast wordt Dirk ook gewaardeerd voor de minder zichtbare, maar daarom niet minder belangrijke aspecten van het werk zoals de samenwerking met de  vrijwilligers en de zorg voor familieleden. Een babbeltje doen met de kleine bezoekertjes, het zoeken naar mogelijkheden om een laatste wens in vervulling te doen gaan alsook een persoonlijke tekst schrijven naar de familie wanneer een patiënt sterft zijn voor hem minstens even waardevol als het bedside werk.

Zijn collega’s mogen Dirk dan wel een natuurtalent in de palliatieve zorg noemen, je voelt meteen dat hij omringd is door een ongelofelijk warm team dat zeer sterk aan elkaar hangt. “Nieuwe collega’s voelen zich dan ook snel thuis”, zegt diensthoofd Saara Winters. “We staan altijd klaar voor elkaar. Vaak denken mensen dat de palliatieve eenheid een triestige dienst is. Niets is minder waar. Hier wordt veel gelachen en intens geleefd. Alleen zo blijft de balans in evenwicht.”