“Verpleegkundigen spelen een belangrijke rol in de strijd tegen diabetes type 2”

04-08-2022

Momenteel heeft naar schatting een op tien van de volwassen Belgen diabetes. En dat aantal blijft toenemen. Daarom informeert, connecteert en mobiliseert de Diabetes Liga iedereen die geconfronteerd wordt met de ziekte. Ook verpleegkundigen kunnen het verschil maken door in te zetten op preventie en vroegdetectie.

“Kijken we naar de cijfers, dan wordt duidelijk hoe belangrijk preventie is bij diabetes type 2”, stelt Sabine Verstraete, projectcoördinator bij de Diabetes Liga. De cijfers liegen er niet om. Een op tien van de volwassen Belgen heeft diabetes. Voor meer dan 90 procent van deze personen gaat het om diabetes type 2. Naar schatting hebben daarnaast 25 tot 30 procent van de Vlaamse 45-plussers, oftewel 700.000 Vlamingen, een duidelijk verhoogd risico om op termijn diabetes type 2 te ontwikkelen. “Het goede nieuws is dat we de risicofactoren voor diabetes type 2 kennen en dat we aan sommige risicofactoren iets kunnen doen: ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging, roken, … In de helft van de gevallen kunnen we de evolutie naar diabetes type 2 afremmen door een gezonde levensstijl.”

De Diabetes Liga wil hierop inzetten en heeft met de Vlaamse Overheid een beheersovereenkomst waarin ze materialen en projecten uitwerkt om preventie in Vlaanderen vorm te geven. Daaruit ontstonden onder meer de projecten Zoet Zwanger en HALT2Diabetes. In de preventie en vroegdetectie van diabetes type 2 spelen alle zorgverleners een belangrijke rol. “Thuisverpleegkundigen komen bijvoorbeeld geregeld in contact met mensen die minder mobiel zijn of tot de kwetsbare doelgroep behoren”, vertelt Sabine. In de lezing wil ze verpleegkundigen informeren en handvaten meegeven. “Verpleegkundigen zijn zeker in staat zorgvragers met een verhoogd risico te screenen. We willen verpleegkundigen motiveren om zorgvragers te sensibiliseren en zo hun steentje bij te dragen om de evolutie van diabetes type 2 af te remmen.”

Praktisch

Sabine Verstraete

Projectcoördinator beheersovereenkomst preventie, Diabetes Liga

5 oktober 2022

Studiedag Diabetes

Raadpleeg de 16 programma’s en schrijf je nu in voor de Week van de Verpleegkundigen!